Първично главоболие при физическо усилие

   Какво представлява първичното главоболие при физическо усилие?

  Някои главоболия се появяват само при физическо усилие и особено при дейности, които напрягат коремните мускули или увеличават налягането в гръдния кош. Може да се получи при ходене в тоалетната, при вдигане на тежести, кашляне, кихане, или дори секс. Първичното главоболие при физическо усилие започва по време на дейността, която го провокира, или малко след нея. Обикновено продължава от няколко секунди до няколко минути. При повторно напрягане е възможно интензитетът на болката да се увеличи и тя да стане по-продължителна.

   Как се диагностицира първичното главоболие при физическо усилие?

  Когато за първи път преглеждаме пациент с тези симптоми, обикновено правим ядрено-магнитен резонанс на мозъка, за да изключим по-сериозна причина, като блокирана вена или проблем в задната част на мозъка, като тумор, киста или малформация на Арнолд-Киари, тип 1.

  Изключването на тези потенциално опасни състояния потвърждава, че главоболието е първично, а не вторично. То често пъти се повлиява добре от противовъзпалителния медикамент индометацин, или от хормоналната добавка мелатонин.

Запишете се за преглед на 0888 469 239!