Синусово главоболие

   Какво е синусово главоболие?

  Много пациенти (и техните лекари) са погрешно убедени, че главоболието им е в резултат от проблеми със синусите. Всъщност според група отоларинголози, невролози и алерголози синусовите главоболия са вероятно доста редки и обикновено са свързани само с остри синусови инфекции. Истинската синусова инфекция идва със запушване на носа, секрет, огнищна болка и дори треска. Тя няма как да се подобри без дренаж и антибиотици. Следователно периодично главоболие в областта на лицето, което се преодолява с болкоуспокояващи или препарати за отпушване на носа, вероятно изобщо не е свързано със синусите.

  Най-често хората със „синусови“ главоболия имат нормални или почти нормални резултати при компютърна томография на синусите, което потвърждава, че болката им се дължи на някакъв друг вид главоболие. Дори при хронични проблеми със синусите се смята, че не те ca причината за епизодичните главоболия. Повече от 90% от пациентите, които мислят, че имат синусово главоболие, всъщност страдат от мигрена. Тя обаче може да е свързана с притиснати клонове на тригименалния нерв в близост до синусите.

  Съществуват и редки изключения. Някои хора може да страдат от главоболие на „контактните точки“, причинено от вътрешноносни структури, които упражняват натиск една върху друга. Компютърната томография или ендоскопията помагат за диагностициране на това състояние, а също и използването на местни анестетици в опит да се блокира източника на болката.

  Специалистите от Центъра по главоболие могат да ви насочат към УНГ-специалисти, които да оценят и да лекуват синусовите проблеми.

Запишете се за преглед на 0888 469 239!