Хемикрания континуа

   Какво е хемикрания континуа?

  Хемикрания континуа (продължителна хемикрания) е рядко, неотслабващо, постоянно, едностранно главоболие, често с насложени пристъпи на силна болка. Понякога то е придружено от леки симптоми, свързани с дисфункция на автономната нервна система на лицето - малки зеници, увиснал клепач, червено или сълзящо око, запушен или течащ нос. Симптомите на това главоболие наподобяват тези при клъстерното главоболие, но са много по-слабо изразени. Болката между пристъпите обикновено е тъпа, но може да се усилва и да намалява на талази. 

  Хемикрания континуа често се диагностицира погрешно като мигрена или клъстерно главоболие заради сходните им симптоми. Основата разлика е, че при хемикрания континуа е налице постоянна, макар и обикновено лека болка между пристъпите на силна болка и че липсва циркадният и сезонен ритъм, характерен за клъстерното главоболие.

  За радост тези главоболия често утихват напълно след предписване на противовъзпалителен медикамент като индометацин. Все повече са доказателствата, че хранителната добавка мелатонин също може да е ефикасно средство. Блокадата на периферен нерв (най-често окципитален) също действа много добре, както и при другите първични главоболия. Главоболието спира за 2-10 месеца.

Запишете се за преглед на 0888 469 239!