Тензионно главоболие - симптоми, причини и лечение

   Какво е тензионно главоболие?

  Най-разпространеният вид главоболие е това от тензионен тип.  При него болката е тъпа, натискаща или стягаща непулсираща; тя е лека до умерено силна. Това главоболие рядко се проявява с инвалидизиращите симптоми, които се срещат при „по-сериозните“ главоболия като мигрената. Често то не е  достатъчно тежко, за да се стигне до консултация с невролог. Обикновено няма гадене или повръщане и при физическа активност главата не започва да боли още повече. При някои хора причината за появяването му е стягане на мускулите на задната част на врата или около главата. Но виновници могат да бъдат също емоционалният и умствен стрес, неудобното положение на тялото и врата, тревожността, гладът, недостатъчната почивка или преумората. При тензионното главоболие, подобно на мигрената, често се откриват ключови точки в мускулатурата на врата и около главата.

  Ежедневният стрес може да доведе до хронично тензионно главоболие, като се предполага, че е нарушен и механизмът за контрол на болката.

  Повечето хора с епизодично главоболие от тензионен тип могат да вършат всекидневните си задължения, като си помагат с НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства; NSAIDs) или ацетаминофен. Понякога триптаните също са ефикасни и тогава те са за предпочитане поради по-бързото им действие и по-малкото странични ефекти. Ако главоболията са чести или тежки, могат да се лекуват с превантивните мерки и лечения, прилагани и при мигрените. В Центъра за главоболие сме постигнали значителен успех с физиотерапия, включваща дълбок масаж на ключовите точки.

  Епизодичното тензионно главоболие понякога става твърде често, или дори хронично, заради самолечение с болкоуспокяващи. Особенно опасни в това отношение са лекарствата, съдържащи кофеин, като ацефеин, беналгин, седалгин, ексцедрин и др.

  Ако ви е необходимо повече от едно хапче, за да ви мине главоболието, или главата ви боли няколко пъти в месеца и това ви създава дискомфорт, препоръчителна е консултация със специалист.

Запишете се за преглед на 0888 469 239!