Лумбална пункция

   Подгответе се за процедура

  В редки случаи главоболията може да са резултат от сериозно медицинско състояние, което изисква анализ на гръбначномозъчната течност (ГМТ), за да се потвърди или отхвърли диагнозата. Хроничният менингит, васкулитът, множествената склероза и други автоимунни заболявания се откриват при аномалии в ГМТ. Освен това някои пациенти страдат от изменения в налягането на ГМТ (високо или ниско), които могат да причинят главоболия. Процедурата за вземане на проба от гръбначномозъчната течност и/или измерване на нейното налягане се нарича лумбална пункция.

   Какво е лумбална пункция

  Лумбалната пункция е процедура, при която се взима гръбначномозъчна течност (ГМТ) за анализ и за измерване на налягането в мозъка. Гръбначномозъчната течност е прозрачна течност, която циркулира в пространството около гръбначния мозък и главния мозък. Тя действа като възглавничка, която предпазва главния мозък и гръбначния мозък от нараняване. По време на процедурата една празна игла, наречена канула, се използва за проникване в гръбначномозъчния канал на нивото на трети-четвърти или четвърти-пети лумбален прешлен в долната част на гърба. След това ГМТ капе навън през иглата и се събира. Нейното налягане се измерва лесно с помощта на просто устройство.

   Защо имам нужда от това?

  Лумбалната пункция се прави най-често, за да се измери налягането в ГМТ и да се вземе проба за по-нататъшно изследване. ГМТ може да се оценява по цвят, кръвни клетки, бактерии, злокачествени клетки, гликоза, протеин и много други химични промени.

  Резултатите от оценката може да се използват за диагностициране на редица различни неврологични заболявания. Лумбалните пункции могат да се използват и за намаляване на налягането на гръбначномозъчната течност при пациенти с нормотензивна хидроцефалия и вътречерепна хипертензия. Лумбалните пункции може да се използват и като метод за достъп за спинална упойка, въвеждане на рентгеноконтрастно вещество (като използваното в миелограмите), кортикостероиди, антибиотици и химиотерапевтични агенти.

   Как да се подготвя?

  Подготовката за лумбална пункция е лесна. Вашият лекар вероятно ще назначи няколко кръвни теста, за да е сигурен, че нямате някакво необичайно кръвотечение или съсирване. Някои пациенти ще бъдат помолени да направят сканиране на мозъка (компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс) преди процедурата, ако никога не им е правено такова. Ако взимате медикамент, разреждащ кръвта, уверете се, че сте попитали своя лекар кога трябва да го спрете. Ако често взимате ибупрофен или аспирин, трябва да ги спрете няколко дни преди лумбалната пункция.

  Трябва да планирате да прекарате поне два часа в болницата в деня на процедурата. Макар че самата лумбална пункция трае само няколко минути, обезболяването и почистването на мястото може да отнеме около 30 минути. Ще ви е по-удобно да носите широка дреха, която да облечете след процедурата.

  След лумбалната пункция лежите неподвижно минимум трийсет минути, за да се улесни съсирването на мястото на пункцията.

   Какво се случва в деня на процедурата?

  Ние ви молим да пристигнете по разписание. Процедурата се извършва в кабинет за преглед на пациенти, обикновено в петък. Членовете на семейството по-скоро не се допускат в кабинета по време на процедурата, но могат да дойдат при вас веднага след това.

  Преди процедурата ще бъдете помолени да изпразните своя пикочен мехур. Ще свалите горната част на облеклото и ще сте само с болнично облекло, което се отваря отзад. Здравен работник ще ви помогне да заемете позиция на кушетката за прегледи със свит гръб към лекаря, което позволява пространствата между гръбначните прешлени да се отворят за по-лесно вкарване на малката спинална игла. Ще ви бъде сложена стерилна кърпа и мястото над долната част на гърба ще бъде подготвено с антисептичен почистващ разтвор, например йод. Този разтвор ще бъде студен. Лекарят ще използва много малка игла, за да обезболи част от долната част на гърба между прешлените на гръбнака. Може да усетите парене за кратко по време на този процес.
  Когато областта е обезболена, лекарят ще вкара игла в долната част на гърба, като бавно я насочва към гръбначномозъчната течност. Тъй като гръбначният стълб свършва приблизително на нивото на пъпа и процедурата обикновено се извършва по-долу в гръбначния стълб, рискът от неговото нараняване е минимален. Повечето хора казват, че усещат само натиск по време на тази част от процедурата, а не болка. Ако е необходимо, може да се добави повече анестетик (обезболяващо средство) и да ви наместят отново. Когато иглата проникне в целофаноподобната обвивка, обгръщаща гръбначно-мозъчната течност, течността започва бавно да капе навън. В този момент към иглата може да се прикрепи малка тръбичка, за да измери нейното налягане. ГМТ се събира в стерилни епруветки и се изпраща в болничната лаборатория за анализ. Обикновено се събира по-малко от общо една супена лъжица течност, разделена в четири или повече малки шишенца. Цялата процедура обичайно отнема по-малко от 30 минути.

   Какво се случва след процедурата?

  След изваждането на иглата на мястото се поставя малка превръзка и оставате в легнало положение минимум 30 минути.
  Главоболието след лумбална пункция се среща при до 20% от пациентите. Обикновено се появява при изправяне и се облекчава при лежане. Трябва да лежите неподвижно по гръб или по корем (но не настрани) колкото е възможно по-дълго първите 24 часа. За да се намали вероятността от главоболие, е добре да се приемат допълнително течности следващите два до три дни, докато трае възстановяването. Препоръчва се също 2-3 дни да се избягват вдигането на тежко и навеждането. Дори гушкането на малко дете след процедурата може да доведе до откъсването на някой образуван съсирек и това да предизвика главоболие. Лекарят ще ви каже кога е безопасно да се върнете на работа. Това обикновено се случва след ден-два.

   Ще имам ли нужда от допълнителна помощ?

  Понякога главоболието след лумбална пункция не минава с пиене на течности и почивка в леглото. В тези случаи може да се направи т.нар. епидурална кръвна пломба, която да облекчи симптомите. В редки случаи лумбалната пункция може да причини инфекция. В продължение на 3-5 дни трябва да следите внимателно за следните признаци на инфекция:

  • треска - температура над 38° С;
  • изтичане или зачервяване на мястото;
  • силно схванат врат;
  • постоянно главоболие, което не се повлиява от ацетаминофен (тиленол);
  • гадене или повръщане.

  Ако забележите някой от тези симптоми, непременно се свържете с вашия невролог.
Обратно към началото

Запишете се за преглед на 0888 469 239!