Блокада на окципитален нерв

   Подгответе се за процедура

  Блокадата на окципиталния нерв е безопасна, относително лесна и временна процедура, която се извършва в Центъра по главоболие. Тя подпомага диагностиката и лечението на определени видове болки в главата.

   Какво представлява блокадата на окципиталния нерв?

  Докосването, болката или температурните усещания в скалпа трябва да бъдат предавани на мозъка, за да можем да ги „усещаме“. Няколко нерва изпълняват тази цел. Големият окципитален нерв е един от по-важните. Има два големи окципитални нерва – по един от всяка страна на главата. Те започват измежду прешлените на гръбначния стълб в горната част на врата, минават през мускулите от задната страна на главата към скалпа, като осигуряват чувствителност (включително на болка) на значителен дял от задната и горната част на главата. Понякога те достигат почти до челото, но не покриват лицето или областта близо до ушите, тези области се обслужват от други нерви. Макар окципиталният нерв да не достига до предната част на главата, случва се, когато той е раздразнен, усещането да е близо до окото от същата страна чрез механизъм, наречен "отразена болка".

  Както и много други нерви, големите окципитални нерви също могат да бъдат „блокирани“ - да бъдат притъпени с инжекция с анестезиращ медикамент.

   Защо е необходимо това?

  Блокирането на големия окципитален нерв е най-подходящо при пациенти с едностранно главоболие, което се появява предимно в задната част на главата. Това лечение е най-уместно за хора с „нервна“, остра, пронизителна, пареща или изгаряща болка, предизвикана от окципитална невралгия. Постига се голям успех и при пациенти с мигрени, клъстерни главоболия и редица други болкови състояния, особено когато скалпът става прекалено чувствителен, което показва, че нервът се е възпалил.

   Каква е подготовката?

  Няма специални стъпки, които трябва да се предприемат като подготовка за тази процедура.

   Какво се случва в деня на процедурата?

  Ще ви помолят да легнете на кушетката за преглед. Скалпът в задната част на главата се почиства със спирт и вашият лекар локализира засегнатото място (често то е доста чувствително). Чрез тънка игла се инжектира около една чаена лъжичка местен анестетик и стероиди в скалпа, в областта на нерва. Ако инжекцията се постави точно, скалпът от инжектираната страна бързо изтръпва и болката се облекчава в рамките на няколко минути. Ще ви помолят да отбележите как изтръпването повлиява на вашите симптоми. Това изтръпване отминава след няколко часа. Ако има значително възпаление, стероидите може да започнат да действат през следващите няколко дни, за да помогнат за контролирането на вашата болка за по-дълго време - понякога за седмици или месеци.

   Какво се случва след процедурата?

  Пациентите, които се повлияват добре от тези временни блокади на нерва, могат изберат и други, по-дълготрайни процедури за облекчаване на болката, включително декомпресиране на нерва. Тези процедури се извършват от хирурзите в Центъра по главоболие.  
Стимулаторът за окципиталния нерв (по същество това е нервен пейсмейкър) също може да е полезен. Ако се повлиявате добре от временните блокади, вашият лекар ще обсъди с вас плюсовете и минусите на тези възможности.

   Има ли усложнения от процедурата?

  Усложненията при блокада на големия окципитален нерв са много редки и почти никога не са сериозни. Възможни са кървене, инфекция, болка, алергични или други странични реакции към анестетика или стероида. На някои пациенти за кратко им прималява. Понякога малка част от скалпа на мястото на инжекцията изтънява и загубва коса. Иглата не преминава черепа, затова няма вероятност от изтичане на гръбначномозъчна течност, менингит или увреждане на главния мозък или на гръбначния мозък. Нервът не е свързан с никакви мускули, така че не се появяват слабост или промяна в лицеизраза.

Запишете се за преглед на 0888 469 239!