Главобoлие и ергономика

  Много хора с главоболие са забелязали, че често пристъпите им се появяват след продължително стоене в неудобна поза или пък многократно повтаряне на едно и също движение. Тогава обикновено усещат внезапно схващане, дразнене или болка в шията, след което веднага или постепенно се появява и главоболието. През последните години се установи, че често причината за първичните главоболия, особено за тензионното и мигрената, са именно притиснати и раздразнени периферни нерви на врата и около главата.

  Тези тънки нерви осигуряват чувствителността на скалпа и лицето. Те преминават между мускулите, сухожилията и артериите на врата и лицето и често биват раздразнени от тях. При продължителна неудобна поза, например пред компютър, при гледане на телевизия, четене в легнало положение и др., е вероятно някой вратен мускул да се схване и да приклещи окципитален нерв. Това може да раздразни и тригеминалния нерв и да отключи главоболието. За този тип главоболия се казва, че са цервикогенни - т.е., произхождат от шията.   


Тригерни точки
Тригерни точки в трапецовидния мускул и
областите на отразена болка
Ергономика и мигрена
Неправилни пози при работа с компютър 
Общото при тях е протягането на врата напред и обратната извивка на шията

  При многократното повтаряне на определени движения, например навеждане да се вземе нещо от пода с ръка, опериране с мишка и др., също може да се стигне до приклещване на нерви във врата. Често тези главоболия са едностранни - боли едната половина на главата. Понякога болката може да се премести в другата половина. Пристъпите отдясно обичайно се предизвикват от позите, при които вратът се огъва надясно и надолу:

  • придържане на телефонна слушалка между главата и дясното рамо;
  • работа с монитор, който не е на нивото на очите;
  • гледане на телевизия или четене на книга, излегнати наляво;
  • навеждане към пода с лявата ръка;
  • придържане на смартфон или книга към очите и др.

  Ето защо ергономията на работното място и у дома е много важна. При работа с компютър е добре да се спазват някои правила:

  • горният ръб на екрана на монитора да е на нивото на очите при изправен гръб;
  • да не се седи с протегнат врат към монитора (вж. диаграмата по-долу);
  • столът да е с облегалки за лактите, за да не се напряга трапецовидният мускул, придържащ рамената;
  • екранът на монитора да не е прекалено ярък.

  Много полезна при сервикогенни главоболия е кинезитерапията, насочена към отпускане и възстановяване на кръвообращението на засегнатите мускули на главата, шията и горния дял на гръбнака. Важно е да се отбележи, че има различни видове кинезитерапия и някои не са подходящи при главоболие. Центърът по главоболие предлага кинезитерапия, съобразена със спецификата на главоболието на всеки пациент.  

t

Запишете се за преглед на 0888 469 239!