Мигренна хирургия

Мигренна хирургия
Тригерни точки
Тригерни точки
Университет на Гранада

  През последните десет години все повече изследвания показват, че хронич- ните главоболия често се дължат на компресирани и раздразнени периферни  нерви във врата и около главата. Тези нерви включват окципиталните и клонове на тригименалните нерви и придават чувствителност на скалпа и кожата на лицето. Те са разположени извън черепа, като минават под кожата и между мускулите на лицето и врата. Понякога вследствие на травми, генетични особености и др. някой от тези нерви може да се окаже притиснат (компресиран) от околните тъкани или артерии, приклещен и разтеглен. Това увреждане и дразнене на нерва може чрез каскада от биохимични процеси в периферната и централната нервна система да предизвика главоболие. Местата, на които често се случва такова притискане на нерв, предизвикващо главоболие, се наричат тригерни точки или ключови точки.

  В такива случаи един от вариантите за лечение е така наречената "декомпресия на нерва". Това е нискорискова операция, при която се освобождава повече място за нерва в мястото, където е притиснат. Премахват се или се преместват притискащи го белези, мускулни влакна, кръвоносни съдове и др. Важно е да се отбележи, че при тези операции рискът е минимален, тъй като те не засягат мозъка или гръбначния стълб, а само тъканите под кожата.  

   За кого е подходяща тази процедура?

  "Декомпресията" на нерва е подходяща за пациенти с често главоболие, при които медикаментното лечение и физиотерапията не дават задоволителен резултат. Пациентът трябва да отговаря на следните условия:

  • положителен резултат от блокада на нерв (на заподозрения нерв/и) - главоболието изчезва след инжекция с анестетик;
  • често главоболие, което не се поддава на лечение с медикаменти или физиотерапия;
  • отрицателни резултати от образна диагностика за други причини за главоболието.

  За пациентите, при които тази операция е приложима, тя представлява може би идеалното решение, тъй като отстранява корена на проблема. 

   Какво представлява операцията?

  Тя не изисква престой в болница и трае около един час. Възможно е да продължи и по-дълго, когато е необходима декомпресия на повече от една точка. Обикновено се извършва под обща анестезия или с местна упойка.

  При фронтални мигрени в Центъра по главоболие обикновено се използва ендоскопичен (през скалпа) или транспалпебрален (през клепача) подход, за да се декомпресира супраорбиталния или супраоклеарния нерв. По подобен начин се подхожда и при декомпресия на зигоматикофронталния, ауриколотемпоралния, както и големия, малкия и третия окципитални нерви. При главоболия, причинени от притискане на клон на тригеминалния нерв от мукосните структури в носа, се прави септопластика или турбинектомия.

  След операцията може да има леко подуване и натъртване на мястото на разреза, което обикновено изчезва след седмица. Разрезите са добре скрити в скалпа или клепача и не са видими. Възстановяването е бързо: повечето пациенти са в състояние да се върнат на работа и да подновят обичайните си дейности след няколко дни. Препоръчва се избягване на тежка физическа дейност до три седмици. Усложненията са много редки и минимални.

   Какви са резултатите?

  В повечето случаи облекчението се усеща веднага, освен ако нервът не е бил прекалено увреден. При операция на носа обаче често са необходими до няколко месеца, за да прояви пълният ефект на операцията. Понякога се случва главоболията да се разредят, но да не минат напълно. Това обикновено се дължи на неоткрита допълнителна ключова точка. В тези случаи не е проблем да се оперира и тя.  

Запишете се за преглед на 0888 469 239!