Освободете се от болката

  Ако често страдате от епизодично или хронично главоболие, знаете как то се отразява на качеството на вашия живот. Тежи не само болката, но и страхът от следващия пристъп. Ако пристъпите ви събуждат нощем (както е понякога при мигрена и клъстерно главоболие), не успявате да се наспите добре, на следващия ден сте по-уморени, по-неусточиви на стрес, по-раздразнителни и в крайна сметка по-податливи на главоболие. Така може да се получи порочен кръг.

  Главоболието е един от най-опасните симпоми в неврологията, защото може да признак за сериозно заболяване, изискващо спешна намеса. Най-често обаче става дума за така наречените първични главоболия, като мигрена, тензионно главоболие, клъстерно главоболие и др.Те, макар и мъчителни, не са следствие на друго заболяване. Доскоро първичните главоболия бяха мистерия за медицината и се считаха до голяма степен за нелечими. За щастие през последните 10-15 години, особено в САЩ, се направиха доста открития и се оформи единна теория за произхода на тези главоболия.

  Според тази теория мигрената и другите подобни главоболия се дължат на комбинация от чувствителност на структури и биохимични процеси в мозъка, от една страна, и увредени периферни нерви около врата и главата, от друга. При различните хора може да преобладава единият или другият фактор. Както чувствителността на мозъка, така и анатомичните особености, предразполагащи даден периферен нерв към увреждане, може да се предават по наследство, а може и да са следствие на събития в живота, като изживян голям стрес или травма от камшичен удар при катастрофа. Хормоналните промени, особено при жените, също оказват силно влияние и в двете области. Затова някои жени често имат мигрена в дните около менструацията. Определени храни, пози или движения, стрес, дори срещи с определени хора, също са фактори.

  Добрата новина е, че когато се установят основните причини за главоболието, като например притиснат окципитален нерв във врата или определен биохимичен дисбаланс в мозъка, те може да се атакуват ефективно с кинезитерапия, медикаментозно лечение, хирургическа процедура, диета, промяна в начина на живот, в ергономиката на работното място и др.

  С подходящо лечение и промени в начина на живот при почти всички пациенти е възможно значително разреждане на пристъпите, а при мнозина и пълно излекуване. Според пациентите, преодолели главоболието, радостта от възвърнатия контрол над живота и усещането за свобода са неописуеми.

Запишете се за преглед на 0888 469 239!