Ключови точки

Тригерни точки
Ключови (тригерни) точки

   Какво представляват ключовите точки?

  Ключовите точки са места по лицето, скалпа и врата, където често се получава притискане и раздразнение на периферен нерв от околните тъкъни, което отключва главоболието. Установено е, че мигрената (със или без аура), клъстерното главоболие и други главоболия често се предизвикват или отключват от притискане и раздразнение на нерви в някоя от тези точки. Притискането е от артерии, мускулни и съединителни тъкани, и е лечимо. Може да е следствие на генетични особености, травма, стрес, неудобна поза и др. Тези нерви са големият и малкият окципитален нерв (във врата, задната част на главата и темето), както и клоновете на тригеминалния нерв (слепоочията, челото, веждите, носа).

  Според едно изследване 95% от хората с мигрена имат такива точки, докато при здравите хора този процент е 25%.

  Доскоро се смяташе, че нарушения в мозъка водят до главоболие и чувствителност на периферните нерви около главата, но през последните години се установи, че в голяма част от случаите главоболието се отключва от физически увреждания на периферни нерви. В този случай лекарят-специалист може да предизвика главоболието чрез натиск (палпатация) върху съответната точка.

  При много пациенти с мигрена болката е съсредоточена в слепоочието. Тя бързо отслабва след притискане на слепоочието. Това е признак, че сътветното нервно разклонение е раздразнено най-често от минаващата над него темпорална артерия.

  Най-сигурният тест, че дадено нервно разклонение в определена точка провокира мигрената, е блокада на нерва в тази точка, при която той се "приспива" (анестизира) с помощта на анестетик. Ако в следствие на това главоболието изчезне, то най-вероятно се дължи на проблем с този нерв.  

   Методи за лечение

  Съществуват няколко подхода за лечение на тези състояния. Те се разделят на две основни групи - инвазивни и неинвазивни.  

  Инвазивните включват няколко типа блокади на нерва, както и хирургична декомпресия на нерва.

  По-леките случаи се повлияват добре от неинвазивни методи като кинезитерапия, добра хигиена на съня и диета. При кинезитерапията чрез специален невромускулен масаж в поредица от сеанси се цели отпускане на мускулните възли и тъкъни, притискащи нерва. Резултите от прилагането на физиотерапията в Центъра по главоболие често са много добри - при някои пациенти главоболието от два пъти в седмицата намалява до един път в месеца, при други то напълно изчезва.

  При по-тежките случаи нервът в ключовата точка може да се "блокира" (анестизира) с анестетик или с Ботокс. Блокадата с Ботокс трае от 3 до 6 месеца. Блокадата с местен анестетик (най-често се използва лидокаин) трае до един ден, и се използва основно за тестови цели - да се провери дали наистина нервът в тази точка е увреден и провокира главоболието. След като това се установи, може да мисли за оперативно освобождаване на нерва от притискащите го тъкани - т. нар. мигренна хирургия.

  Мигренната хирургия е нискорисков оперативен метод за декомпресия на притиснатите нерви, провокиращи мигрената, който прилагаме в Центъра. При него хирургът изрязва или премества притискащите нерва сраствания или кръвоносни съдове. Този метод е подходящ за пациенти с често главоболие, при които медикаментозното лечение и други неинвазивни методи не са довели до успех. Успеваемоста на тази процедура е много висока, а рискът от усложнения е почти нулев. Местата на компресия са обикновено под кожата на главата и врата, тоест, далеч от мозъка, гръбначния стълб и други важни структури.

  При наличие на медикаментозно главоболие (свързано с прием на лекарствени средства), то трябва да бъде преодоляно преди прилагането на тези процедури.

Запишете се за преглед на 0888 469 239!