Медикаментозно главоболие

(или главоболие, свързано с прием на лекарства)

злоупотреба с обезболяващи

  Медикаментозното главоболие е една от най-честите причини за хронично ежедневно главоболие.  То може да е страничен ефект на медикаментна терапия за друго заболяване (хормонална, и др.), но най-често  е следствие на твърде честата употреба на обезболяващи - аналгетици, противовъзпалителни, триптани, и други.   

  Безразборният прием на лекарства за облекчаване на главоболието всъщност го влошава. Резултатът е, че главоболието става, както по-често, така и по-неподатливо на лечение. Мнозина пациенти търсят помощ в центровете за главоболие точно с този проблем. Този вид главоболие е пословично труден за лечение.

Как започва главоболието при злоупотреба с     обезболяващи?

  Типичният сценарий е пациент с епизодични мигрени, който открива, че някакъв медикамент с краткотрайно действие му помага да облекчи болката си. Започва да приема лекарството по-често, но главоболието също зачестява, дозите от медикамента стават все по-високи, а пристъпите все по-многобройни. Накрая човекът става зависим от медикамента, взема го ежедневно просто за да „преживява някак си“. Главоболието е почти перманентно, облекчението е съвсем краткотрайно. Опитите да се спре медикамента водят до още по-болезнено главоболие и така пациентът влиза в порочен кръг, в който хапчетата, които привидно помагат, всъщност причиняват проблема. Значително подобрение може настъпи само ако се излезе от този порочен кръг.

  Симптомите на това главоболие варират в диапазона между тензионното главоболие и мигрената, понякога с тежки обостряния.

  Тези главоболия могат да се подобрят значително, ако причиняващите ги медикаменти с краткотрайно действие постепенно се намалят или спрат – процес, който често е болезнен и много труден.

  Основните виновници за главоболието, свързано с прием на лекарствени средства, са обезболяващите без рецепта, както и медикаментите с рецепта, като наркотици или триптани. Всички те са ефективни при отделни пристъпи, но когато се прекалява с тях, често влошават нещата, вместо да ги подобрят. Те са предназначени за третиране на епизодични пристъпи, а не за ежедневно ползване.  

  Особено опасни са лекарствата, съдържащи кофеин, като беналгин, ексцедрин, седалгин и др. Освен всичко друго кофеинът се отразява на качеството на съня, който е може би най-важното възстановително средство на организма. Триптаните също не са безопасни, като някои лекари дори препоръчват да се вземат не повече от два пъти на месец (официално не повече от 8 пъти). Това ограничение не е свързано с потенциални странични ефекти, а точно с тенденцията да водят до привикване и зачестяване на главоболието.

  Един от ефектите на обезболяващите е, че намаляват прага на чувствителност на болка на мозъка. Така по-слаби дразнители може да отключват главоболието и болката става по-нетърпима.

   Лечение

  Макар че извънболничното лечение с превантивна терапия и постепенно спиране на причиняващите ги лекарства често пъти помага, понякога главоболията са толкова тежки, че лечението изисква вътреболничен „детокс“.

  Ако вземате медикаменти за облекчаване на главоболиeто 10 или повече дни месечно и имате главоболие през повечето дни, вероятно страдате от медикаментозно главоболие.  Докато не спрете да използвате обезболяващите прекомерно, шансът за подобрение е минимален, независимо какво друго ви изписва Вашият лекар. За съжаление това обикновено означава, че ще се чувствате по-зле няколко седмици, преди състоянието ви да се подобри съществено.

  След като злоупотребата с лекарства бъде елиминарана и честотата на пристъпите се нормализира, лекарите могат да се насочат към отстраняване на основната причина за главоболието, която може да е притиснат периферен нерв, невротрансмитерен дисбаланс и др.

Запишете се за преглед на 0888 469 239!