Алкохолно главоболие - махмурлук

Макар и да не е заболяване, което лекуваме в Центъра по главоболие, тези главоболия, провокирани от алкохола, и проявяващи се със закъснение, са изключително чести, инвалидизиращи и струват скъпо на обществото. Този материал се предоставя с общообразователна цел.

    Как влияе алкохолът на мозъка и на тялото?

  Алкохолът влияе неблагоприятно на мозъка, черния дроб, бъбреците, сърцето, кръвоносните съдове, лигавицата на стомаха и на различни хормонални и регулаторни системи. Самата дума „интоксикиран“ (натровен) указва истинската същност на алкохола - той е токсично вещество.

  Първите симптоми на интоксикацията с етилов алкохол са доста приятни за повечето хора. Чувствате се релаксирани и щастливи, а след още едно-две питиета ставате шумни и ентусиазирани - душата на компанията. С повишаване на алкохолната консумация зрението се замъглява, времето за реакции намалява, възприятията стават ненадеждни, настъпва нестабилност и некоординираност. Задръжките падат, което може да доведе до друго последствие от пиенето: лоша преценка. Думите се сливат, а концентрацията и „трезвото мислене“ са невъзможни. При висока концентрация на алкохол в кръвта резултатът може да е хълцане, световъртеж, объркване, летаргия, „безпаметност“, повръщане, ступор, кома, забавено дишане и дори смърт.

  Никой не е сигурен как точно етанолът (етиловият алкохол) причинява различните си ефекти, но щом веднъж бъде абсорбиран в кръвта, той безпрепятствено преминава към нервните клетки на мозъка. Когато попадне там, причинява отделяне на химични вещества, които предизвикват приятни чувства и намаляване на задръжките посредством потискане на някои функции на челния дял на мозъка. Моторните пътища стават хиперактивни, а кръвната захар се обработва по-неефективно в мозъка. Тъй като все повече етанолови молекули влизат в мембраните на нервните клетки, се развиват седиращи ефекти. Ефектите от алкохолната интоксикация са относително предсказуеми на базата на измереното съдържание на алкохол в кръвта.

  Някои от тези ефекти се причиняват от самия етанол, а други - от още по-токсичния вторичен продукт на неговия метаболизъм, наречен ацеталдехид. Това вещество се натрупва в кръвта, когато черният дроб разгражда алкохола до форма, която може да бъде отстранена от тялото.

  Ефектите върху други телесни системи при симптомите на алкохолна интоксикация също са важни. Бъбреците значително повишават уринирането, което води до обезводняване. Кръвоносните съдове в кожата се разширяват, причинявайки зачервяване на лицето и повишен сърдечен дебит. Черният дроб започва да работи извънредно, за да пречисти кръвта от етанола и ацеталдехида и не успява да поддържа подходящо ниво на кръвната захар.

  Честото пиене може да доведе до образуване на белези в черния дроб, известни още като цироза. Някои възпалително действащи молекули повишават количеството си в кръвта и повлияват на редица естествени хормонални пътища. Лигавицата на стомаха може да бъде раздразнена, което повишава гаденето и вероятността от кървене. Поетите допълнителни калории често пъти се преобразуват в мазнини.

  Много от тези разстройства на естествената физиология на тялото продължават и на следващия ден, дълго след като алкохолът е преминал. Обезводняването, както и ацеталдехидът играят важна роля. Ефектите върху хормоните, химията на кръвта, цикъла сън - бодърствуване и възпалителните химикали също допринасят за абсолютно ужасното усещане, което познаваме като махмурлук.

  Повечето хора знаят, че в деня след препиването е вероятно да са неразположени, с главоболие, диария, загуба на апетит, изтощение, гадене, чувствителност към светлина, звуци или движение. Онова, което може би се знае по-малко, е, че сръчността, времето за реакция, визуално-пространствените умения и вниманието остават нарушени дори след като нивото на алкохол в кръвта е паднало до нула.

  Махмулукът в доста отношения е сходен с мигрената.

  Обратно към началото

Колко малко е достатъчно, за да ви се отрази на следващия ден?

  Както и много други отговори на научни въпроси, и този е: „зависи“. Много важни са телесното тегло и полът. От 100 до 200 мл концентрат средно за мъжете и 75 до 150 мл за жените са достатъчни, за да причинят известна степен на махмурлук при повечето хора, но специфичните ефекти варират значително и са индивидуални. Някои етнически групи (например японците) имат генетично намалена способност да разграждат ацеталдехида - основния вторичен продукт на алкохола след преработката му в кръвта. Това води до по-силно зачервяване на кожата и махмурлук при по-малки количества алкохол.

  Съществува тенденция хората, склонни към мигрена, да имат повече проблеми с махмурлука. Хората, които редовно пият алкохол, или онези, които приемат специфични медикаменти, влияещи на чернодробните ензими, могат да метаболизират алкохола по-бързо и в резултат да имат по-малко проблеми с интоксикацията и махмурлука. И обратното, има много медикаменти, които възпрепятстват разграждането на алкохола и ацеталдехида, като влошават последствията от пиенето. Една слаба жена, която е въздържател и взима болкоуспокояващо, категорично ще има повече проблеми след няколко питиета, отколкото 100-килограмов борец, който редовно пие по две бири вечер.

  Важно е и колко бързо пиете. Повечето от нас могат да разградят алкохола от едно питие за час. Какво пиете далеч не е толкова важно, колкото в какво количество пиете, но съществуват някои доказателства, че по-тъмните спиртни напитки, като уиски, бренди, червено вино и текила причиняват повече проблеми, отколкото светлите като джин и водка. Смята се, че първите съдържат определени химикали (наречени конгенери), които подсилват вредните ефекти на етанола.

  Обратно към началото

Колко време траят ефектите?

  Махмурлукът може да продължи до 72 часа след напиването, но повечето пъти е по-краткотраен. Още веднъж, той зависи от това колко сте изпили, колко сте се обезводнили, както и от вашия хранителен режим, пол, състояние на черния дроб, медикаменти и т.н.

  Обратно към началото

Има ли ефективно лечение?

  Едно бързо търсене в Google за „лек за махмурлук“ дава над 30 000 страници. Има безброй търговски продукти и домашни рецепти без научно доказана ефективност. Важно е да се отбележи, че едно скорошно проучване на сп. „Бритиш медикъл джърнъл“ стига до извода, че за нито едно вещество няма съществени доказателства, че е ефективно за предотвратяването или за лекуването на махмурлука. Авторите все пак отбелязват, че почти няма и строго проведени научни изследвания по темата, така че все пак е възможно някои от тези средства всъщност да действат.

 Има данни, че витамин B6, приет преди пиене, може да e умерено полезен. Едно противовъзпалително лекарство, наречено толфенаминова киселина, прието по време на консумация на алкохол, е показало известен ефект. Вероятно и други подобни противовъзпалителни, като ибупрофен, напроксен и други НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства; NSAIDs), може да са полезни по подобен начин. Когато обаче се комбинират с алкохол, те могат да повишат риска от стомашно кървене. Винаги е полезно да се поддържате хидратирани с много вода. Фитнес напитките може да са по-ефективни от просто вода, но няма научни доказателства. Един химикал, наречен N-ацетил цистеин, може да помогне при детоксикацията на тялото от натрупване на ацеталдехида, но това също е недоказано потенциално лечение. Леките упражнения може да са полезни, стига да се поддържате добре хидратирани.

  Ето няколко съвета какво да не правите след вечер, в която сте прекалили:

  • Избягвайте да пиете още алкохол („клин клин избива“) - това само ще засили страданието ви.
  • Избягвайте по-нататъшната дехидратация с помощта на течности (различни от алкохол!) - вода, пилешка супа, сок - каквото ви действа.
  • Избягвайте ацетаминофена (тиленол) на всяка цена - той може да претовари и бездруго усилено работещия ви черен дроб, като доведе до опасно подуване или дори до чернодробна недостатъчност.
  • Избягвайте неприятните „рецепти“, които комбинират съставки като яйца, сурова риба, сосове и наденица. Не бихте ги яли дори когато сте в добра форма, така че защо си мислите, че ще ги понесете в комбинация с махмурлук?

  Кое е най-доброто средство против махмурлук? Не пийте. Кое е следващото? Времето.

Запишете се за преглед на 0888 469 239!