Главоболие, причинено от ниско налягане на гръбначномозъчната течност

  Главоболието, причинено от ниско налягане на гръбначномозъчната течност (ГМТ), се дължи на изтичане на гръбначномозъчна течност и може да варира от очевидно и инвалидизиращо до почти едва забелижимо, но досадно. Мозъкът е разположен в една „торба“, пълна с гръбначномозъчна течност, която продължава надолу от черепа към гръбначния стълб. „Торбата“ се състои от мембрани, наречени менинги (като в „менингит“). Течността помага на отпадъчните продукти да се придвижват извън мозъка и осигурява омекотяване и опора. Когато налягането на тази течност е твърде ниско - обикновено когато има малко изтичане някъде в менингите, мозъкът може да „провисне“ надолу, когато пациентът е изправен, разтягайки менингите и нервите, обвиващи мозъка, и причинявайки болка.

   Симптоми на главоболието причинено от ниско налягане на ГМТ?

  Класическият симптом е главоболие, което става тежко, когато пациентът е в изправено положение, и бързо изчезва, когато той легне неподвижно. Поради това непосредствено след събуждане сутрин главата не боли, но състоянието се влошава малко след ставане от леглото. Болката често е по-силна в задната част на главата и може да бъде придружена от известен дискомфорт във врата и гадене. Рядко има по-сериозни неврологични симптоми, причинени от опъване на нервите или изместване на мозъка надолу.

   Причини за главоболието причинено от ниско налягане на ГМТ?

  В повечето случаи е налице причина за изтичането - лумбална пункция, операция на гръбначния стълб, или травма на главата или врата. Случаите на ортостатични главоболия (дължащи се на позата на тялото) скоро след реална потенциална причина се диагностицират лесно. Нееднозначните случаи могат да бъдат по-сложни за диагностициране. Може да няма очевидно предшестващо събитие, или изтичането е било причинено от кихане, силна кашлица, или някаква друга неразпозната по-малка травма. Някои пациенти, особено тези с изключително гъвкави стави, може да са родени с менинги, които са по-податливи на късане при относително малки нива на сила.

   Диагностика на главоболието причинено от ниско налягане на ГМТ?

  Това състояние може да е трудно за диагностициране дори когато има сериозни подозрения за него, особено в по-слабо изразените случаи.

  Ядрено-магнитният резонанс на мозъка с инжектирано контрастно вещество може да разкрие „натрупване на вещество“ при обвивката от менинги на мозъка и понякога е доказателство за „провисване“ на мозъка надолу от черепа към врата. Ядрено-магнитният резонанс на врата и гърба понякога разкрива изтичане на гръбначномозъчна течност.

  КТ миелограма (компютърна томография на гърба след инжектиране на боя в гръбначномозъчната течност) може директно да укаже мястото на изтичането.

  Цестирнографията на ГМТ – процедура, при която в гръбначномозъчната течност се инжектира радиоактивна боя и се детектира чрез специална камера - може директно да разкрие изтичането, или само да покаже непряко доказателство за наличието на изтичане, но не и точното му местонахождение.

  Лумбалната пункция може да разкрие по-ниско от нормалното ниво на гръбначномозъчна течност и временно да усили тежестта на симптомите.

  Понякога сме 100 процента сигурни, че има скрито изтичане някъде, но може да не успеем да го открием с какъвто и да било тест.

   Лечение на главоболието причинено от ниско налягане на ГМТ?

  Обикновено се започва с консервативно лечение - със строга почивка в леглото, повишен прием на течности и кофеин (под формата на напитка или на таблетки). Ако този внимателен подход не доведе до затваряне на дупката, може да се направи епидурална „кръвна пломба“. При тази процедура се взема със спринцовка кръв от вена на пациента и се инжектира в гръбначния стълб - или на точното място на изтичането, или на безопасно място в долната част на гърба. Често пъти кръвната пломба води до бързо затваряне на дупката и почти незабавно облекчаване на симптомите. За да бъде успешна, може да се наложи процедурата да се повтори няколко пъти.

  Ако е известно точното място на изтичане, интервенционният радиолог може да „залепи“ дупката, като използва игла и се ръководи от рентген. Понякога е необходим неврохирург, за да коригира по-големи разкъсвания, открити в гръбначния стълб, или пък неврохирург или отоларинголог (УНГ), за да коригира изтичанията вътре в черепа.

  Анестезиолозите и специалистите в Центъра по главоболие могат да правят епидурални кръвни пломби. Центърът работи в тясно сътрудничество с неврохирурзи и отоларинголози, квалифицирани да извършват хирургически корекции.

Обратно към началото

Запишете се за преглед на 0888 469 239!