Доброкачествена вътречерепна хипертензия (ДВХ)

   Какво е доброкачествена вътречерепна хипертензия? (ДВХ)

  Доброкачествената вътречерепна хипертензия (идиопатична интракраниална хипертензия), позната още като церебрален псевдотумор, е разстройство на повишено налягане на гръбначномозъчната течност в мозъка. ДВХ е състояние, което е необходимо да се разпознава, тъй като с времето може да доведе до прогресивна и перманентна загуба на зрението.

  Какви са симптомите на ДВХ?

  Главоболията при ДВХ може да са тъпи, често в задната част на главата, с тенденция да са по-тежки през нощта или при събуждането сутрин. С времето симптомите стават постоянни. Пациентите могат да страдат от временни епизоди на замъгляване на зрението, дори на слепота. Ако налягането продължи да се повишава, нервите, свързани с движението на очите, могат да причинят двойно виждане или бавно влошаващо се зрение.

Кои са причините за ДВХ?

  Има тенденция ДВХ да засяга хора с наднормено тегло, особено след скорошно напълняване, дори и по време на бременност. Някои медикаменти също могат да предразположат хората към този синдром, в това число антибиотикът тетрациклин, стероидите (когато се спират) и витамин А. Някои хора може да са предразположени към ДВХ, защото са родени със стеснена вена, която отвежда кръвта от мозъка - състояние, което е налице още с раждането.

Как се диагностицира ДВХ?

  Очният преглед може да установи подуване на очния нерв в задната част на окото - аномалия, наречена папиледем (оток на папилата на зрителния нерв). Резултатите от компютърната томография може да се окажат нормални, или да се установи, че кухините (вентрикули) на гръбначномозъчната течност са по-малки от нормалното. Резултатите от ядрено-магнитния резонанс също може да са нормални или да покажат малки вентрикули. Може да се установят и стеснени отвеждащи вени или непреки признаци на абнормно повишено налягане на гръбначномозъчната течност. Тъй като пациентите с това състояние имат явни симптоми на повишено налягане в главата - което се наблюдава и при големи мозъчни тумори, но сканирането не показва наличието на такива - състоянието е наречено церебрален псевдотумор, което означава фалшив мозъчен тумор.

  Когато образната диагностика изключи каквито и да било тумори или други аномалии, трябва да се измери налягането на гръбначномозъчната течност, за да се потвърди диагнозата, за предпочитане чрез лумбална пункция. Някои пациенти получават незабавно, но временно облекчение след дренаж на гръбначномозъчната течност.

  След като диагнозата е поставена, се провежда внимателен очен преглед и обследване на зрителните полета, за да се определи рискът от загуба на зрение.

Как се лекува ДВХ?

  Съществуват няколко възможности за лечение, включително медикаменти, за намаляване на налягането на гръбначномозъчната течност, или периодични лумбални пункции, за да се поддържа налягането на ниско, безопасно и поносимо ниво. Отслабването, дори когато е умерено, може да излекува състоянието. Диетолозите, медикаментите и програмите за отслабване често пъти помагат. Обвивката на зрителните нерви понякога се отваря оперативно и в нея се правят малки отверстия, за да се отслаби налягането и да се предотврати влошаването на зрението. В тежките случаи е необходимо да се имплантира оперативно тръбичка (шунт), която дренира гръбначномозъчната течност от мозъка. Центърът за главоболие работи с очни и неврохирурзи за някои от тези процедури.

Обратно към началото

Запишете се за преглед на 0888 469 239!