Окципитална невралгия

   Какво е окципитална невралгия?

  Повечето от усещанията в задната и горната част на главата се предават до мозъка от двата големи окципитални нерва. Има по един такъв нерв от всяка страна на главата. Те тръгват измежду костите на гръбначния стълб в горната част на врата, преминават през мускулите на задната част на главата и отиват към скалпа. Понякога стигат почти до самото чело, но не покриват лицето или областта близо до ушите - тези области се обслужват от други нерви.

  Дразненето на един от тези нерви, на което и да е място по него, може да причини остра, пронизителна, електрическа болка или болка от изтръпване, подобна на тази на тригеминалната невралгия, само че те се усещат от едната страна на скалпа, не на лицето. Понякога болката може да се движи напред (да „се излъчва“) към едното око. При някои пациенти скалпът става изключително чувствителен дори на най-леко докосване, което прави миенето на косата или лягането на възглавница почти невъзможно. При други пациенти може да има изтръпване на поразената област. Мястото, където нервите навлизат в скалпа, може да е изключително чувствително.

   Какво води до окципитална невралгия?

  Окципиталната невралгия може да се появи спонтанно, в резултат на прищипан корен на нерва във врата (например от артрит), претърпяно нараняване или операция на скалпа или черепа. Понякога „вдървените“ мускули в задната част на главата могат да хванат в капан нервите.

   Как се диагностицира окципиталната невралгия?

  Окципиталната невралгия може да се диагностицира и временно да се лекува чрез блокада на окципиталния нерв. За пациентите, които се повлияват добре от това временно „умъртвяване“ на нерва, по-дълготрайно решение може да бъде хирургическата намеса, която да освободи нерва от притискащите го мускули и тъкани, или нервът да бъде изрязан или изгорен. В Центъра по главоболие предпочитаме освобождаването на нерва пред другите две процедури. При освобождването нервът, и съответно чувствителността на скалпа, се запазват, а рискът от усложнения е значително по-нисък.

  Друга алтернатива е поставянето на устройство, подобно на пейсмейкър, което стимулира нерва с електричество и така води до изтръпване, а не до болка.

  Тъй като всички тези процедури са инвазивни и носят известна степен на риск от усложнение, обикновено първо се опитваме да използваме медикаменти за „успокояване“ на прекомерно активните нерви. Някои пациенти се повлияват доста добре на неинвазивно лечение.

   Колко разпространена е окципиталната невралгия?

  Истинската изолирана окципитална невралгия всъщност е доста рядка. Но много други видове главоболия - особено мигрените - може предимно или нееднократно да обхващат задната част на главата от една определена страна, като възпаляват големия окципитален нерв от засегнатата страна и причиняват объркване относно действителната диагноза. Обикновено смятаме, че тези пациенти страдат от мигрени, засягащи големия окципитален нерв, а не от окципитална невралгия.

  Ако пациентът с мигрена има главоболия изключително в задната част на скалпа от едната страна, може да съществува изкушение да се приложи една от горните постоянни процедури, за да се „поправи“ бързо проблемът. При определен процент от пациентите причина за главоболието наистина е невралгия, но това трябва внимателно да се диагностицира. Възможно е например пациентът да има невралгия на повече от един нерв, като една от тях да е доминираща. В такива случаи процедура само върху доминиращия нерв може да не е достатъчна за отстраняване на хроничното главоболие. Понеже се смята, че мигрените невинаги се дължат на проблеми с периферните нерви, а често и на проблем в мозъка, след такава процедура е възможно тези пациенти да открият, че главоболието се е изместило, или че има известно облекчаване на болката, но продължават епизодите на гадене, чувствителност към светлина и т.н. Точно затова препоръчваме тези процедури на пациенти с мигрена само след внимателен преглед и при строги критерии. 

  Ако болката не се подобри значително след блокада на окципиталния нерв, не препоръчваме продължаване с която и да е друга от по-драстичните мерки.

Запишете се за преглед на 0888 469 239!