Първични и вторични главоболия

  Специалистите делят главоболията на два вида: първични и вторични.

  Първичните главоболия се срещат много по-често от вторичните. Появяват се без каквато и да било очевидна причина и не са резултат от друго заболяване или процес. Тази класификация е валидна, въпреки че напоследък се откриват все повече конкретни причини за първичните главоболия, като притиснати нерви и аномалии в хипоталамуса. Най-вероятно ще се окаже, че това страдание се дължи на наслагване на множество генетични, развитийни и екзогенни (от околната среда) фактори. Основните първични главоболия са: мигрена, тензионно главоболие и клъстерно главоболие. Тъй като те не са причинени от структурен проблем в мозъка, неврологичните прегледи и образната диагностика на пациентите обикновено са в норма дори и при тежки симптоми. Първичните главоболия са болезнени и дори инвалидизиращи, но почти никога не са опасни сами по себе си.

  Вторичните главоболия са по-тревожните. Те може да са резултат от сериозни заболявания, като мозъчни тумори, аневризми, възпаления, аномалии на гръбначномозъчната течност и др. Този вид главоболия са относително редки, но е много важно да се разпознаят, тъй като причинилото ги заболяване може да изисква спешно лечение. Дори основното заболяване да не е особено опасно, вторичното главоболие няма да премине, докато не се установи и отстрани специфичната причина за него.

  Главоболието на всеки пациент изисква внимателно диагностициране, за да бъде открита първопричината. Специалистите в Центъра по главоболие са компетентни да разпознават, изключват, диагностицират и управляват широк обхват от вторични главоболия.

   Кои са предупредителните сигнали или симптоми на вторичните главоболия?

  Определени предупредителни сигнали или симптоми могат да покажат на вашия лекар, че имате потенциално опасно вторично главоболие, което изисква допълнителни изследвания. Те включват:

  • неврологични симптоми по време на, или между главоболията;
  • открити аномалии при неврологичен преглед,
  • скорошно или необичайно главоболие;
  • напреднала възраст - 50 (или над 60) години,
  • състояние на отслабен имунитет (HIV, химиотерапия);
  • внезапно или най-лошото в живота ви главоболие;
  • треска;
  • схванат врат;
  • подуване на зрителните нерви;
  • лечението не помага/главоболието устойчиво се влошава.

  При наличието на който и да било от тези сигнали или симптоми прегледът включва кръвни тестове, сканиране на мозъка, лумбална пункция или насочване към друг специалист.

Запишете се за преглед на 0888 469 239!