Тригеминална невралгия - лицева болка

   Какво е тригеминална невралгия?

  Тригеминалната невралгия е разстройство на нерва, който осигурява чувствителността на лицето. Симптомите са стрелкаща болка от едната страна на лицето. Тригеминалният нерв (5-ят черепно-мозъчен нерв) при излизането си от черепа се разделя в три клона: единият клон осигурява чувствителността на челото, другият - на бузата, а третият - на долната челюст (съответно n. ophtalmicus, n. maxillaris и n. mandibularis). Може да бъде засегнат или само един от кловете, или и трите. 

   Симптоми

  Тригеминалната невралгия обикновено се проявява като остра, стрелкаща болка, или мъчителни до нетърпимост спазми по лицето. Това може да са повтарящи се пристъпи, траещи само няколко секунди. Случва се болката да е толкова силна, че пациентът да извика или видимо да потрепне. Засегнатата част от лицето може да стане свръхчувствителна и към съвсем леки дразнители, като лек ветрец, ниска температура, вода от душа, миене на лицето, бръснене или дори хранене, които да предизвикват пристъпи на болка.

   Причини

  Редица състояния, които дразнят нерва, могат да доведат до това болезнено разстройство. Повечето случаи се дължат на притискане и раздразнение на нерва от минаващ наблизо кръвоносен съд - т. нар. съдово-нервен конфликт. Например една малка примка на кръвоносен съд извън мозъка може да притисне нерва и да го дразни с пулсирането си.  При младите хора причината може да е и множествена склероза, която засяга нерва на мястото, където той излиза от мозъка. Нервът може да бъде притиснат и от аневризма на базиларната артерия, или от тумор. Съществуват и няколко други възпалителни състояния, които могат да увредят нерва или мозъчния ствол, откъдето той тръгва. Първоначалното изследване обикновено включва ядрено-магнитен резонанс на мозъка с интравенозно контрастно вещество. Най-често при прегледа не се откриват аномалии. Понякога началото на тази невралгия е свързано с вирус, който е засегнал нерва.

  В редки и необичайни случаи в основата на проблема може да стои постоянна болка от различен характер. Тези случаи на атипична лицева болка се лекуват по-трудно.

   Лечение на тригеминална невралгия

  Има няколко възможности за лечение, включващи медикаменти за намаляване на болката. Но за много пациенти само медикаментите не са достатъчни или пък страничните ефекти от тях са непоносими. Тогава съществуват и други техники – от внимателно ръководени инжекции, до насочена лъчева терапия за частично елиминиране на раздразнения нерв.

  Въпреки че много пациенти се повлияват добре от тези процедури, има известен риск от изтръпване на лицето.  За тези, които искат „радикално“ лечение без подобен риск, понякога е уместна операция, при която кръвоносният съд, който притиска нерва, се открива и премества.

  В Центъра по главоболие работят неврохирурзи, специализирани в декомпресия на тригеминалния нерв, когато това се налага.

Запишете се за преглед на 0888 469 239!